Motivatie: pragmatisch of duurzaam

Nieuws

Zeventien Franse ziekenhuizen willen zwangere vrouwen betalen om te stoppen met roken. Met het experiment willen ze onderzoeken of een financiële prikkel vrouwen in verwachting kan helpen te breken met hun rookverslaving, meldt de Franse omroep France 24. (bron)

Prochaska en DiClemente betogen dat duurzame verandering slechts mogelijk is als iemand vanuit intrinsieke motieven zélf besluit te willen veranderen. Deze wetenschappers in de psychologie ontwikkelden een model dat “De fasen van gedragsverandering” beschrijft. Dit model lijkt redelijk haaks te staan op bovenstaand initiatief, waarbij vrouwen beloond worden als ze hun gedrag (kortdurend?) veranderen.

Onlogisch

Onlogisch is dit initiatief niet. Baby’s van vrouwen die rookten tijdens de zwangerschap hebben grote kans op diverse problemen en zelfs afwijkingen. Het is dus heel begrijpelijk dat vrouwen zo veel mogelijk gestimuleerd worden om te stoppen met roken tijden hun zwangerschap. Veel middelen zijn daarbij geoorloofd, zogezegd.

De motivatie om ook ná de zwangerschap tabak te laten staan wordt hiermee echter niet geprikkeld. Duurzaam stoppen met roken is een beslissing waarbij intrinsieke motivatie een grote rol speelt. Het zou voor moeder, gezin en samenleving beter zijn als zij volledig zou stoppen met roken- ook na de zwangerschap.

Combipakket

Het artikel vermeldt helaas niet hoe de langetermijnresultaten zijn. Wat gebeurt er als de externe prikkel wegvalt? Hebben de vrouwen voldoende intrinsieke motivatie gevonden om duurzaam te stoppen met roken? Er wordt gesproken over een “afkickdeskundige”, dus wellicht is er sprake van een combipakket: een financiële beloning als nudge, en begeleiding bij het vinden van intrinsieke motivatie.

Al met al lijkt een samenvoeging van snelle, directe beloning én een zoektocht naar intrinsieke motivatie een interessante manier om mensen te verleiden tot duurzame gedragsverandering.

Met MijnDoelenStellen willen wij bijdragen aan duurzame verandering in gedragspatronen. Deze applicatie kent zijn oorsprong in onder andere het model van Prochaska en DiClemente. Een account is gratis.

Terug naar overzicht