Mijn doelen staan er niet bij

Nieuws

Je wilt een aantal dingen in je leven aanpakken. Daarvoor denk je met Mijn Doelen Stellen een handig middel gevonden te hebben. Dat heb je ook! Ook al staan jouw doelenkaarten er misschien niet bij.

In onze vorige blogs hebben we verteld dat we een flink aantal doelenkaarten voor je samenstellen. Elke doelenkaart bevat een aantal mogelijke stappen die je kunt volgen. Deze stappen kun je zelf wijzigen of verwijderen.

We weten dat het onmogelijk is om elke mogelijke doelenkaart die er bestaat op te nemen in de database. Daarmee zouden we het je alleen maar lastiger maken: die ene speld in die enorme hooiberg zou je moeilijk kunnen vinden. Daarom bieden we je ook de mogelijkheid om zélf je doelenkaarten samen te stellen.

Hoe het werkt

Je klikt op de knop “eigen doelenkaart maken”. Je vult jouw doel in, waarna je gevraagd wordt om de stappen te formuleren die je wilt zetten om je doel te behalen. Aan de verschillende stappen kun je een herinnering hangen. Deze geeft je een seintje als de datum waarop je de herinnering hebt ingesteld aangebroken is.

Een voorbeeld kan zijn:

DOEL: “Ik ga in vier weken 2 kilo afvallen.”
Stap 1: “Ik ben 0,5 kilo afgevallen.” Herinnering: na 1 week
Stap 2: “Ik ben 1 kilo afgevallen.” Herinnering: na 2 weken
Stap 3: “Ik ben 1,5 kilo afgevallen.” Herinnering: na 3 weken
Stap 4: “Ik ben 2 kilo afgevallen.” Herinnering: na 4 weken

Een ander voorbeeld:

DOEL: “Ik maak deze week 4 keer een praatje met een medereiziger in de trein.”
Stap 1: “Ik heb met de eerste reiziger een praatje gemaakt.”
Stap 2: “Ik heb met de tweede reiziger een praatje gemaakt.”
Stap 3: “Ik heb met de derde reiziger een praatje gemaakt.”
Stap 4: “Ik heb met de vierde reiziger een praatje gemaakt.”

Op deze manier kun je zelf je plan samenstellen.

Voor hulpverleners: een andere manier van een plan maken

Van hulpverleners wordt al langere tijd verwacht dat ze een plan niet óver, maar met een cliënt maken. Mijn Doelen Stellen is daarvoor een middel. Het middel krijgt nog meer toegevoegde waarde als de hulpverlener de cliënt kan helpen om zijn eigen plan te maken.

Dit vereist ons inziens onder andere een andere manier van vragen stellen, en een andere houding ten opzichte van de keuzes die cliënt maakt. Om met het laatste te beginnen: de doelen die een cliënt stelt zijn niet per se de doelen die de hulpverlener belangrijk vindt. De stappen die een cliënt wil nemen om zijn doel te bereiken kunnen in de ogen van de hulpverlener niet de meest efficiënte zijn. Toch denken wij dat de door cliënt gemaakte keuzes gerespecteerd dienen te worden door de hulpverlener. Bij evaluatie kan de hulpverlener met cliënt bepalen wat bijgedragen heeft aan het oplossen van de probleemsituatie. Zo leert de cliënt om betere keuzes te maken.

De vragen die de hulpverlener stelt kunnen cliënt helpen in het maken van keuzes. Mogelijke vragen zijn:

  • Wat wil je bereiken?
  • Wanneer wil je dat bereiken?
  • Wie of wat heb je daarvoor nodig?

Deze vragen zullen de meeste hulpverleners heel bekend voorkomen. Om een goed plan te maken is het echter van belang in veel kleinere doelen en veel kleinere stappen te denken. Die doelen en stappen moeten ook zo concreet mogelijk gedefinieerd worden- en in de taal van de cliënt.

Maak het concreet

In de voorbeelden in het eerste deel van deze blog staan heel concrete doelen. “Ik maak deze week 4 keer een praatje met een medereiziger in de trein” is concreet en toetsbaar. “Ik krijg meer contact met medereizigers” blijft te vaag.

Om doelen en stappen concreet en haalbaar te maken kunnen de volgende vragen helpen:

  • Welke stap zou je in tussenstappen willen verdelen? (De grote stap wordt dan eigenlijk een doel)
  • Wanneer wil je de stap gedaan hebben? En de volgende?
  • Wat is het belang van stap 1 om stap 2 te kunnen zetten?
  • Wat ga je precies doen, in jouw eigen woorden?

De oplossingsgerichte methode biedt veel aanknopingspunten om goede vragen te formuleren. Als het goed is volgt daar een plan uit dat door cliënt doorleefd wordt, in plaats van dat de hulpverlener de richting bepaalt.

Het nieuwe Mijn Doelen Stellen biedt cliënten en hulpverleners de kans om een plan volgens bovenstaande wijze te maken. Wij denken dat iedereen hierbij gebaat is.

Terug naar overzicht